1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 18 хиляди тона ориенталски тютюн ще бъдат произведени в област Кърджали

Над 18 хиляди тона ориенталски тютюн ще бъдат произведени в област Кърджали

20 хиляди семейства от област Кърджали отглеждат през тази година тютюн

 

Над 18 хиляди тона ориенталски тютюн на стойност 130 милиона долара ще бъдат произведени в област Кърджали. Това е рекорд за последните 20 години. Специалистите обясняват интереса към отглеждането на тази култура с увеличените изкупни цени и новата схема за премиране на производителите.

20 хиляди семейства от област Кърджали отглеждат през тази година тютюн. Засадени са над 116 хиляди декара, това е близо две трети от цялата обработваема земя в областта. Средните цени на ориенталските сортове през тази зима достигнаха до 4.50 лв. за килограм с произход Крумовград и 5.20 лв. за килограм Джебел Басма.

Над 21 млн. лева субсидии бяха раздадени на производителите в района. Само с отглеждането на тютюн едно четиричленно семейство може да получи годишен доход от 7 хиляди до 9 хиляди лева. Това доведе до спиране на емиграцията към страните от Европейския съюз. Доскоро цели семейства се занимаваха с отглеждането на тютюн в съседна Гърция, сега те предпочитат да работят в родните си места.

Експертите прогнозират високи добиви при ориенталските сортове тютюн. Заради обилните валежи, очакванията са от декар да се получат по 200 килограма сух тютюн вместо обичайните 130 килограма./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.