1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 6 милиона евро обезщетения ще получат птицевъдите в германската провинция Долна Саксония

Над 6 милиона евро обезщетения ще получат птицевъдите в германската провинция Долна Саксония

Провинцията е един от основните центрове на птицевъдната индустрия във Федералната Република

Над 6 милиона евро обезщетения ще получат птицевъдите в германската провинция Долна Саксония заради епидемията от птичи грип. Провинцията е един от основните центрове на птицевъдната индустрия във Федералната Република, пише dpa.

Цифрите бяха съобщени от провинциалното правителство в Хановер, след като групата на християндемократите в местния парламент беше отправила питане към земеделския министър. Долна Саксония е сред най-засегнатите от епидемията провинции в Германия. Земеделските стопани са загубили повече от 400 хиляди животни за периода от ноември до края на януари. 160 хиляди птици са били умъртвени като превантивна мярка, без да са били заразени с вируса.

До момента провинциалната застрахователна каса за епидемии по животните е изплатила вече близо 3 милиона евро за обезщетения, разноски по умъртвяването на птици и почистване на съоръженията в стопанствата, съобщиха от агроведомството. От групата на Християндемократите в парламента настояват правителството да изработи спешна програма за подпомагане на засегнатите фермери. Тя трябвало да бъде насочена най-вече към по-малките стопанства, както и към онези, които не могат да продават яйцата от свободно отглеждани кокошки заради задължението да ги държат на закрито.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.