1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Наградиха победителите от Concours Mondial de Bruxelles

Наградиха победителите от Concours Mondial de Bruxelles

Представят родните медалисти в Хага, Брюксел и Рим през юни 2016 г.

Петдесет български изби с награди от Concours Mondial de Bruxelles получиха своите медали на официална церемония. Отличията връчиха г-н Бодуен Аво, Председател на Concours Mondial de Bruxelles, г-жа Меглена Михова и г-н Кристоф Сепулведа, собственици на Probegex – партньорите на Конкурса за България. Медалистите приветстваха инж. Красимир Коев, Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, д-р Иван Соколов, Председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, Радост Иванова, Директор общинско предприятие „Туризъм“ към Община Пловдив, Маргарита Левиева от Националната лозаро-винарска камара и др. 

„България трябва да се гордее с винената си култура. Медалите на Concours Mondial de Bruxelles са мощен маркетингов инструмент“, коментира Бодуен Аво, Председател на Конкурса. „Съветветвам всички медалисти да ги използват, за да намерят нови пазари и да продават повече българско вино по света“, допълни той.     

45% от наградите за България са златни медали, което е прецедент в над 20-годишната история на Concours Mondial de Bruxelles. „Успеваемостта на България е по-голяма от тази на страни с традиции в производството на вино“,  отбеляза Меглена Михова от Probegex. „България показа, че има огромен потенциал. Важно е какво ще правим с този потенциал оттук насетне“, допълни тя.

Наградените български вина ще бъдат представени от Concours Mondial de Bruxelles пред елита сред търговците на вино и винените журналисти в Хага (16 юни 2016) г., Брюксел (17 юни 2016 г.) и Рим (23 юни 2016 г.). Всяко едно от трите събития ще завърши с дегустация.

Concours Mondial de Bruxelles се проведе от 29 април до 1 май 2016 г. в Пловдив. В престижната надпревара тази година участваха рекорден брой  (70) винопроизводители от страната ни, с 257 мостри. За медали се бореха близо 9000 вина от над 50 държави в света. Българските вина грабнаха общо 109 медала: 58 сребърни, 47 златни и 4 Големи златни (Grand Gold) медала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.