1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Направиха ферма за конско месо

Направиха ферма за конско месо

Инвестицията е за 500 хил. евро и се финансира по САПАРД

 

Единствената в България ферма за месодайни коне, създадена на програма САПАРД, се намира в свиленградското село Студена. Стойността на проекта е 500 000 евро собственикът на конефермата Демир Сарафов. 320 кобили, 83 новородени коня и 10 жребеца се отглеждат във фермата в момента. По проект броят на животните трябва да достигне 850 кобили и 25 жребеца.

Сарафов уточни, че жребците са внесени от Франция през март, само месец след създаване на фермата. В края на февруари следващата година в Студена се очаква раждането на първите коне от френската порода "Арден".

Цялата продукция на фермата е предназначена за износ в Италия - като живи животни. Италианците са най-големите консуматори на конско месо в Европа, допълни Борислав Стефанов, зооинженер във фермата. Преди да дойде в Студена, той е работил десет години в държавния конезавод "Кабиюк" в Шумен. По негови думи в момента в ЕС има дефицит на около 85 хил. т. конско месо. Фермата в Студена е създадена, за да запълни отчасти тази ниша и реализацията на нейната продукция е 100% осигурена, каза Стефанов. Според него фермата е единствена не само на Балканския полуостров, но и в Европа, по броя на животните, които се отглеждат. Около 800 дка от пасищата на Студена са опасани от електропастир, който не позволява на конете да се разпръскват. Предвижда се и отглеждане на коне за разходка на туристи./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.