1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Най-голямата плантация за какао в Кот д’Ивоар ще създаде белгийска компания

Най-голямата плантация за какао в Кот д’Ивоар ще създаде белгийска компания

С увеличаването на площите ще бъде създадена работа за местното население

Най-голямата плантация за какао в Кот д’Ивоар ще създаде белгийска компания. Фирмата вече обработва 1000 хектара в африканската страна.
Срокът на лизинговия договор е колкото средната продължителност на какаовото дърво - около 35 години.

Кот д’Ивоар е един от най-големите производители на ароматната суровина. Когато първите култури започнат да генерират приходи, 5% от продажбите ще бъдат дарени на собствениците. От фирмата обясняват, че с увеличаването на площите ще бъде създадена работа за местното население. В тази изключително раздробена индустрия, в която има 4-6 милиона дребни производители в света, се очаква проектът да промени географията и начина на производство на какаото. Компанията си е поставила за цел да повиши добивите, които са  ограничени от сухи сезони. Те предизвикват недостиг на вода и пречат на дървото да ражда плодове повече от 6 месеца в годината. С разнообразието от семена, разработени от Националния център за изследвания в селското стопанство на Кот д'Ивоар и използването на техники на капково напояване с впръскване на разтворими торове, добивите значително ще се увеличат.

Вече е проведен експеримент в Гана. Производството ще достигне своя потенциал към 2022-2024 г., когато последните засадени дървета достигнат зрялост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.