1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Не може да се говори за проваляне на реколта 2007 към настоящия момент

Не може да се говори за проваляне на реколта 2007 към настоящия момент

 

"Не можем да говорим за проваляне на реколта 2007 към настоящия момент", заяви Надя Георгиева, началник-отдел "Регионална политика" в Областна дирекция "Земеделие и гори" – Сливен. Температурите не са прекалено високи, за да предизвикат значително развитие на посевите и измръзването им при последвало евентуално застудяване, смята Надя Георгиева. "По-голямата част от есенниците са във фаза "братене", 40% от посевите са на етап "трети лист" и "начална фаза на братене" ", уточни Георгиева.
По-неблагоприятна за есенниците е ситуация, при която минусовите температури се задържат по-продължителен период от време.
Според специалистите от Регионална служба "Растителна защита", към момента посевите на територията на областта не са заплашени от болести по растенията или нападение от неприятели като житния бегач и полската мишка над допустимия праг на икономическа вредност.
По данни на Областна дирекция "Земеделие и гори" в сливенския регион са засети 300 000 дка пшеница, 117 000 дка ечемик, 8 500 дка третикали и 750 дка ръж./focus-news.net

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.