1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Недоволство от ниската изкупна цена на млякото

Недоволство от ниската изкупна цена на млякото

Петте стотинки премия за литър качествено мляко де факто отиват в джоба на преработвателите

 

Областната служба за съвети в земеделието-Монтана и Националната асоциация на млекопроизводителите (НАМП) организират регионална среща днес, 20 април т.г. в Монтана. На нея ще бъдат дискутирани проблеми на структурата на асоциацията и съвместната дейност с фирми, които доставят семенен материал за изкуствено осеменяване и хранителните добавки, които подобряват качеството на млякото. Цената на суровото мляко също ще бъде дискутирана.

Неотдавна Управителният съвет на Националната асоциация на млекопроизводителите излезе с декларация против организираните действия на преработвателните предприятия в страната. Причината за недоволството е драстичното и тотално намаление на изкупните цени на суровото мляко, без да има пазарни предпоставки за това, защото в същото време цените на млечните продукти в търговската мрежа растат.

В документа се подчертава, че намаляването на цената на суровото мляко е необосновано в момент, когато усилията на млекопроизводителите са насочени да бъде опазено поголовието и намаляването на количеството и качеството на млякото главно поради скъпите фуражи. Продължава нерегламентираният внос на сухо мляко, което се влага в млечните продукти. Друг е въпросът, че европейските закони за безопасността на храните забраняват влагането му в млечните продукти. Даваните на фермерите 5 стотинки за литър качествено мляко подсетиха преработвателите масово да намалят изкупната цена на млякото с 5 стотинки и така де факто те прибират субсидиите, които не стигат до стопаните. Така мандраджиите си уредиха 8 млн. лева, които не са техни, но преработвателите си ги вземат безнаказано. Но производителите на мляко питат: Какво ще се преработва в съвременните предприятия, в които са вложени много инвестиции, след като производството на мляко драстично падне?

На организираната регионална среща в Плевен в началото на април, на която присъстваха и представители на млекопреработвателите и други заинтересовани институции, не е взето конкретно решение за намаляване цените на изкупуването. На състоялата се среща на производители и преработватели на 16 април в Плевен са присъствали повече от стотина представители и на двата бранша, които след бурни дебати не са стигнали до никакво практическо решение, информира директорът на областната дирекция "Земеделие и гори"-Монтана Евгени Борисов. Нито млекопроизводителите, нито пък преработвателите са отстъпили от позициите си, което не е позволило да се създадат условия за преговори относно изкупната цена на млякото. Според г-н Борисов една от причините за това е, че са присъствали и много дребни производители и преработватели, чийто обем на работа не им позволява да загубят и стотинка, което ще ги обрече на фалит. Единственото положително нещо, което е направено в Плевен, е приетото предложение на председателя на млечната асоциация Димитър Зоров, собственик на мандра "Пършевица", за организиране на регионални срещи по области от Ловеч до Видин, на които в по-тесен кръг да се постигне някакъв консенсус по цените в изкупуването.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.