1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Немска фирма изкупува лозята в Горнооряховско

Немска фирма изкупува лозята в Горнооряховско

Идеята на фирмата е да затвори цикъла на производство

 

Немска фирма с англо-италианско участие вече е изкупила половината лозови насаждения в горнооряховското село Горски долен Тръмбеш. "Гулбанис вайн" има амбицията да възроди лозарството в този край, което през 60-те години на миналия век е било основно занимание на местните жители. Тогава от лозите на селото е хапвала дори британската кралица.

Вече сме купили над 200 дка лозя от всичките 450 в селото, разказа за пълномощникът на фирмата за България Красимир Жеков. Предлагаме на собствениците да ни ги продадат за 160 лв. декара или да ни ги дадат под наем за 20 г. Целта ни е да изкупим колкото може повече лозя, за да окрупним максимално масивите. Там ще засадим италиански сортове, каза Жеков.

80% от продукцията ще се използва за направата на т.нар. "грапа" - силно алкохолна напитка, създадена през XV в. в Фриули, Италия. Основно в Италия ще бъде пласирана и готовата продукция. 

Идеята на "Гулбанис вайн" е да затвори цикъла на производство. Фирмата очаква насрочването на търг от Агенцията по държавни вземания, която разпродава имуществото на кооперацията в селото. Ако фирмата спечели търга, в бившата кооперация ще бъдат изградени дестилационна станция и цех за бутилиране.

Само за изкореняването на старите лози ще са ни нужни поне 20 души, каза и администраторът на фирмата Деян Жеков. Впоследствие ще имаме нужда от още работници и ще разкрием минимум 70 работни места за хората от селото.

Жеков обясни, че дори корените на старите лози ще влязат в употреба ­ на чуждия пазар те се ползват за ароматизиране на въздуха, докато горят в камини. На този етап българските представители не коментират цялостната инвестиция, която ще бъде направена. Само към днешна дата там вече са вложени над 50 хил. евро.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.