Това са плодове, които не сме свикнали да виждаме, консумираме и отглеждаме
Всеки си знае как изглеждат ябълката и крушата и дърветата, на които растат. Можете ли обаче да предположите какво е питая или дуриан и как изглеждат те?
Ако не можете да си представите външния им вид и на какви дървета растат питаята, дуриана, киваното и карамболата, ето малко интересна и любопитна информация за вас.
Питая - Hylocereus Ocampensis
Питаята е плод, известен с необичайния си цвят и слабителното си действие. Известна е и като „Драконовият плод”. Принадлежи към семейство кактуси и расте в Централна и Южна Америка и някои части на югоизточна Азия. Плодът е продълговат и ярко розов. По кората има бодливи израстъци. Във вътрешността, която е месеста, има множество малки черни семенца. Най-популярна е консумацията на плода, охладен с малко лимонов сок. Питаята цъфти само през нощта.
Дуриан - Durio zibethinus
Дуриан е тропическо дърво, разпространено главно в Югоизточна Азия. Плодът дуриан е известен и с името „Царят на плодовете”. Черупката му е много трудна за махане. Когато все пак успеете да се справите с нея, ще усетите странния му и доста остър аромат. Плодът има вкус, подобен на този на бадемите. Той е голям и бодлив. Богат е на минерали и хранителни вещества. Плодът достига 4 кг тегло. Миризмата му е толкова силна и странна, че е забранен за пренасяне в превозни средства в някои азиатски страни.
Карамбола - Averrhoa carambola
За родини на карамболата (Averrhoa carambola) се смятат остров Цейлон и Молукските острови. Дървото се отглежда от много векове в цяла Югоизточна Азия. Расте в тропически климат и има уникален вкус- нещо като смес от папая, портокал и грейпфрут. Плодовете са овални, с 5-6 добре изразени ребра, които придават характерния изглед на звезда на напречните резени. Кората им е тънка и жълто-оранжева. Сърцевината е сочна и жълта.Узрелите плодове се консумират пресни. Могат да се добавят към салати, ястия с авокадо и морски дарове, дори към сладкиши. Зелените плодове могат да се мариноват като туршия или да се сварят заедно със скариди.Цветовете също имат кисел вкус и могат да се прибавят към салати. Плодът има ниско съдържание на мазнини и голямо количество витамин С.
Рамбутан - Nephelium lappaceum
Рамбутанът е тропическо растение. Расте в Индия, Виетнам и Малайския архипелаг. Плодът е голям колкото кестен и има виненочервена кора с бодли. Богат е на витамин С. Консумира се в прясно състояние и е подходящ за плодови салати.
Кивано - Cucumis metuliferus
Родината на киваното е Африка. Известен е и с името Африканска рогата краставица, но може да расте добре и в Калифорния. Плодът е богат на фибри и витамин С. Прилича на тиква с бодли и е оранжев. Вътрешността му е зелена и има вкус на тиква, краставица и банан. Недостатък са многобройните семена./ecomedia.bg
Следва продължение