Това са плодове, които не сме свикнали да виждаме, консумираме и отглеждаме
Аноната - Annona squamosa
Аноната е американско тропическо дърво, познато и като захарна ябълка. Плодът е зелен и с дебела кора. Вътрешността е оформена като малки сочни скилидки.
Миракулин - Synsepalum Dulcificum
„Плодът чудо” може би изглежда нормално, но има невероятни качества. Има способността да придава на киселите храни сладък вкус. Ако хапнете от плода и след това изядете лимон, той ще има вкус почти на бонбон. Плодът е малък и червен и наистина може напълно да обърка вкусовите ни рецептори. Родината му е Африка.
“Грозният плод”- Ugli fruit
“Грозният плод” e цитрусов плод- кръстоска между мандарина и грейпфрут Citrus reticulata x Citrus paradisi. Родината му е Ямайка. Името си получава заради грозния си външен вид. Има сбръчкана жълто- зеленикава кожа.
Черимоя - Annona cherimola
Черимоята има сладко кисел вкус, който може да се сравни с този на смес от ананас, банан и ягода. Семената му са отровни и могат да доведат дори до парализа, ако се инжектира сока от тях. Дървото расте в долината на Андите на височина 1500 м над морското равнище от Колумбия до Перу. Вътрешността на плода се консумира предимно в суров вид.
Физалис - Physalis
Физалисът е род растения от семейство Картофови. Подобно на доматите, Физалисът има остър, освежаващ вкус и може да се използва в салати или за конфитюри и желета.
Плодовете са оранжеви и приличат на малки доматчета, които са частично или изцяло скрити в подобна на хартия шушулка. Тя се формира от изсъхналия цвят на растението./ecomedia.bg