1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Неправди, които тровят млекарите

Неправди, които тровят млекарите

 

Само 200 млекопроизводители са се пререгистрирали тази година като членове на Регионалната асоциация на млекопроизводителите (РАМП) - Плевен, беше отчетено на събрание на регионалната асоциация в началото на януари.

Пререгистрацията продължава, миналата година те са били 937 и по мнението на председателя на регионалната асоциация Живко Георгиев вероятно няма да се стигне до миналогодишния брой. Млекарите, каза той, са вече обезсърчени от пасивността и грешните според него стъпки на правителството за стабилизиране на бранша.

Още на 5 януари Георгиев е изпратил две тревожни писма - първото до президента, премиера и шефа на парламента, а второто до министър Дикме. В тях той отново напомня, че час по-скоро трябва да се приемат законите за браншовите организации и за млечния борд. Млекарите протестират и срещу нерегламентираните мандри и пунктове за изкупуване на мляко, които свалят качеството и подбиват пазара.

Според Георгиев сега ДВСК води на книга 18 мандри в областта, а по данни на асоциацията те са най-малко 34. Половината работят нелегално, има и две, които правят сирене на ишлеме. Само 250 пункта имало за изкупуване на мляко в региона, но на практика те били над 400, в това число в мазета, в бидони.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.