1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Незабавно изкупуване на тютюна започва "Булгартабак"

Незабавно изкупуване на тютюна започва "Булгартабак"

Районите, в които ще стартираме, са Свиленград и Харманли, заявиха от дружеството

"Булгартабак" започва незабавно изкупуване на тютюна, това заявиха от пресцентъра на компанията за Агенция "Фокус". "Според нашите изчисления, количествата неизкупен тютюн се равняват на около 150 тона. Районите, в които ще стартираме, са Свиленград и Харманли", заявиха от дружеството. "За по-доброто функциониране на пазара на тютюн, е необходима промяна в Закона за тютюна", смятат от дружеството.

Промяната се изразява в следното:

- Изкупуването и окачествяването на тютюна да се урежда чрез договор;
- Да се създаде регистър на договорите;
- Да се създаде регистър на фирмите, изкупуващи тютюн;
- Да се създаде регистър на тютюнопроизводителите;
- Продажба на партиди от смесени произходи да се декларира пред купувача;
- Да се създаде Национален съвет (Борд) по тютюна, за подпомагане Министерския съвет при изготвянето на дългосрочна и средносрочна стратегия в областта на производството, промишлената обработка и търговията с тютюн;
- За запазване реномето на българските тютюни да се приемат текстове в закона, които да гарантират качеството и автентичността на българските произходи:
- При производството на тютюн да се използват сертифицирани тютюневи семена с доказан произход;
- При продажба на партиди от т.нар. блендове, търговците да предоставят информация за процентното съотношение на отделните произходи тютюн в партидите.

Протест на тютюнопроизводители се проведе в Хасково във вторник, каза Велко Велев, пресаташе на НАТ 2010 за Хасковска област. „Имаше ескалация на напрежение, тъй като част от придошлите тютюнопроизводители от съседните села, бяха останали без оборотни средства. Пристъпи се към запалване на около 100 кг тютюн с високо качество. След това тютюнопроизводителите блокираха магистрала „Марица” в двете посоки – Хасково – Истанбул за около половин час”, допълни той.

„Булгартабак” нямат договори с тези производители, а с двете гръцки фирми – от Сандански и Шумен. В Гърция, същият вид тютюн се изкупува на 5.5 евро от същата фирма, а тук за 3 лв. Огромна разлика. Явно искат да го препродават на по-висока цена”, коментира Велев.

Относно компенсациите, обещани от ДПС, Велев коментира: „За тези обещания, тютюнопроизводителите слушат от февруари месец. Ще бъде взето окончателно решение какво да се предприеме”, посочи Велев.

Затова дали ще има нови протести на тютюнопроизводителите, Живко Желев, организатор на протеста в Хасково обясни: „Нови протести ще има, ако не бъдат изпълнени обещанията на правителството. Тогава ще бъдат взети мерки. Ние предупреждаваме и държавата да се намеси. Г-н Чолаков от „Булгартабак” лично ми се обади и ми каза, че до един – два дни 9 комисии ще бъдат изпратени”, обясни Желев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.