1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нидерландски фермери напускат страната

Нидерландски фермери напускат страната

През последните две десетилетия на миналия век, всяка година по 300 селски семейства са изоставяли фермите си и са напускали страната

Все повече фермери от Нидерландия напускат или обмислят да напуснат страната и да започнат от начало някъде в чужбина. Повечето от тях са млади хора, които не виждат перспектива за развитие в родината си, или пък са недоволни от аграрната политика на правителството.

Проучване на брокерска компания за недвижими имоти, специализирана в сделките със селскостопански имоти, показва засилен интерес от страна на нидерландски фермери към покупката на ферма в чужбина. На организираните от компанията информационни срещи идват десетки предимно млади стопани, които търсят алтернатива в друга държава.

Подобно явление е имало през последните две десетилетия на миналия век, когато всяка година по 300 селски семейства са изоставяли фермите си и са напускали страната. В началото на новия век емигрантската вълна намалява до средно 30 семейства годишно.

През 2015 година правителството в Хага наложи нови ограничения за тоSSрене, което отново засили емигрантските настроения. Статистиката за последните 5 години показва, че средно 75 фермери са се отказали от дейността си в Нидерландия и са се преселили извън нейните предели. А заради новите ограничения, довели до масови протести миналата есен, се очаква тенденцията да се засили.

Най-често напускат животновъди, които са разочаровани от политиката и нямат достатъчно средства, за да изпълнят предписанията. Според тях необходимите инвестиции са неоправдани и не е ясно дали изобщо ще бъдат ефективни. Затова продават фермите си и заминават, като сред най-предпочитаните дестинации са Германия, Дания и Канада.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.