1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нидерландските фермери подкрепят споразумението СЕТА

Нидерландските фермери подкрепят споразумението СЕТА

Търговията със селскостопански продукти бележи значителен ръст

Търговското споразумение между Европейския съюз и Канада не е перфектно, но е приемливо, тъй като е от голямо значение за селското стопанство. Такова становище на Нидерландския фермерски съюз.

В изявление на организацията се казва, че с договора ще паднат канадските вносни мита, от което ще се възползват най-вече нидерландските млекопроизводители и градинари. Тези два сектора и сега имат добри пазарни позиции в северноамериканската държава.

Откакто на 21 септември 2017 година СЕТА влезе частично в сила, износът на аграрни продукти от Нидерландия за Канада бележи значителен ръст, посочват от Фермерския съюз. През 2018-та стойността е достигнала 246 милиона евро, като най-голямото увеличение е при доставките на свинско месо. В същото време вносът от Канада също се е покачил, въпреки това Нидерландия има положителен баланс в размер на 106 милиона евро. Първоначалните изчисления за миналата година показват, че търговията със селскостопански продукти остава на приблизително същото ниво.

Като минус фермерите в Нидерландия посочват различните стандарти в Канада и Европейския съюз. На Стария континент стопаните са длъжни да спазват строги правила и да отговарят на очакванията на потребителите, без това да оскъпява продуктите. Затова от Фермерския съюз критикуват недостатъчните усилия за приравняване на производствените стандарти, особено в сектор животновъдство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.