1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нито декар пустееща земя в Комощица

Нито декар пустееща земя в Комощица

Всичко е обработено, а добивите в повечето случаи са рекордни

 

Затворил съм цикъла и това ме удовлетворява. Вместо земята ми да пустее, я обработвам, произведеното използвам в животновъдството, добитъкът впрягам в работа. Той ми е храната, а когато го продам - ми осигурява средства за производството. Така отец Благой Петков от Комощица накратко обяснява как може да се печели от земеделие. Не че в домашната хазна ще влязат много пари, но все пак е нещо.

За да бъде обработена земята, трябва много хъс. Все пак не винаги може да се разчита на реколтата. Тя в голяма степен зависи от времето, споделя комощишкият свещеник. Той се грижи за 370 декара земя. Засадил е няколко култури. Най-много са парцелите с царевица, овес, ечемик и пшеница. Отглежда 40 декара люцерна. Вече е прибрал продукцията - тази година добивите са добри и сега подготвя площите за следващата сеитба.

В домашното стопанство гледам 30 овце, не обичам козите. Имам няколко свине. Грижа се за осем бика. Отделно са пернатите. Работата не ме плаши. Не ми тежи, защото си произвеждам фуража. Вместо да го давам на безценица - по 10-11 стотинки за килограм, го използвам за животните, споделя опита си отец Благой и допълва - аз не съм изключение, всички хора тук са много работливи.

Това е неоспорим факт. Землището на Комощица е 33 хиляди декара и няма нито метър пустееща площ. Всичко е обработено, а добивите в повечето случаи са рекордни. Същото е и с дворовете. Те са добре подредени и някак с багрите си напомнят ренесансова картина. До грижливо вързаните домати, високи по 2 метра, се е подредил пиперът. Лъскавите патладжани просто грабват погледа, а празът прилича на строени в редица войници. Цветната феерия допълват засадените около пътеките калдаръмчета, астри, хризантеми. Тук-таме се пери някой розов храст. И така е във всяка къща./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.