1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Няма криза за млекопроизводителите в Ирландия

Няма криза за млекопроизводителите в Ирландия

Фермерите пестят най-много от фуражите

По-малко от 30 цента на килограм прясно мляко получават ирландските животновъди. Толкова е ставката и в други страни от Европейския съюз, но при значително по-ниски производствени разходи.

Средно 23 цента са разходите за килограм мляко. Фермерите пестят най-много от фуражите, тъй като мекият климат и редовните валежи дават достатъчно паша за животните. Правителството си е поставило за цел да увеличи млекопроизводството през следващите четири години с около 50%, а до 2025-та стойността на изнесените аграрни продукти да нарасне двойно. За първото полугодие на тази година количеството мляко е скочило с 9 на сто, докато в Германия например е останало на нивото от миналата година. 80% от аграрните площи в Ирландия, които са малко повече от 4 милиона хектара, са пасища.

Макар че страната отдавна се слави като "зелена", селското стопанство продължава усилията си за по-устойчиво развитие. Държавата събира данни от фермите за техния въглероден отпечатък. Всяка година стопаните получават точна статистика и знаят какво биха могли да подобрят. В програмата участват вече повече от 40 хиляди ирландски говедовъди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.