1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обилните валежи у нас заплашиха реколтата от пшеница

Обилните валежи у нас заплашиха реколтата от пшеница

Снимка:

На места в Северозападна и Южна България само за месец и половина се е излял дъжд, който покрива 70% от годишната норма

Обилните валежи у нас заплашиха реколтата от пшеница. Зърнопроизводителите алармират, че влагата е съсипала част от посевите им. Влагата от дъждове и липсата на топлина създаде сериозни притеснения на зърнопроизводителите. На места в Северозападна и Южна България само за месец и половина се е излял дъжд, който покрива 70% от годишната норма.

Ангел Вукодинов отглежда 7 хиляди декара пшеници и ечемик край Съединение. Заради дъждовете част от полетата му са нападнати от гъбни болести. Зърнопроизводителите ще трябва да третират с препарати посевите още веднъж, за да спасят пшеницата, а това е допълнителен разход.

„Това означава увеличаване себестойността на единица декар от порядъка на 30 лева, което би довело до 5 – 6 - 7 стотинки увеличение на цената на един килограм зърно за производителя”, обясни Ангел Вукодинов пред Нова тв.

Земеделските производители прогнозират и спад на реколтата с около 15 и 20% заради валежи, но още отсега очакват и по-висока цена за пшеницата и зърнените култури. Притеснени в тази ситуация са и хлебопроизводителите. Дъждът ще убие качеството на пшеницата, а това ще оскъпи производството на хляба, защото ще трябва да се влагат заместители, което ще се отрази на крайната цена с не повече от стотинка - две.

Така от 50 стотинки, хлябът на едро при производителя ще стане 52, а докато стигне до крайния потребител е възможно цената да се повиши с 10 стотинки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.