1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обработваема земя в Добричко е отдадена под аренда за 40 лв./декар

Обработваема земя в Добричко е отдадена под аренда за 40 лв./декар

 

За парцела от 135 дка край с. Огражден, община гр. Генерал Тошево, е подадена най-високата оферта на есенната сесия от търгове за отдаване под аренда на близо 10 300 дка държавни земи в региона, съобщиха от областната дирекция "Земеделие и гори". Той бе отдаден под аренда за 40 л./дка. Срокът на договора е за пет стопански години.

Край гр. Генерал Тошево земята е най-скъпа и наддаването за някои от парцелите там тръгва от 11 лв./дка. Стопаните са спечелили на търговете близо 8800 дка полски земи при средна цена  от 9-10 до 23 - 27 лв./декар.

Областната дирекция "Земеделие и гори" предложи тази есен и над 15 200 декара от държавния поземлен фонд за отдаване под наем за една стопанска година. Близо 13 600 дка са взети под аренда на търговете в почти всички добруджански общини. Парцели край с. Росица, община гр. Генерал Тошево, са спечелени за 30-33 лв./декар. Повечето от класираните на първо място оферти за наемане на полета в областта са по 20-22 лв./декар.

Общо над 400 оферти са участвали в есенните търгове за отдаване под аренда и под наем на държавния поземлен фонд в Добричко. Повечето участници - земеделски кооперации, еднолични търговци, предприятия от хранително-вкусовия бранш, са от региона, но има и фирми от София, Варна и Ямбол.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.