1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Общините да се захванат за земеделието

Общините да се захванат за земеделието

Общините трябва да представят земеделските си проекти в МЗГ

 

Ангажиментът за планиране и прогнозиране на аграрното развитие на страната минава през ръцете на общинските администрации. Това е в синхрон с линията на Европейския съюз за издигане решаващата роля на селските райони.

За ангажимента на общинските администрации за планиране на земеделското развитие в страната ни подсказват и забележките от мониторинговия доклад за страната ни, както и с изказването на президентския съветник Франц Фишлер неотдавна в Министерството на земеделието и горите. Това е и една от спешните задачи за България, което в отговор налага от началото на идната година всички общини в България да започнат да разработват планове за развитие на земеделието.

Общините трябва да представят намеренията си в проекти в МЗГ. Европейците неколкократно ни подсказваха, че ще поставят акцентите върху развитието на селските райони, защото досегашното приоритетно внимание върху градовете на практика е ощетявало заедно и едните и другите. Това е било разгледано в детайли и по време на наскоро провелия се форум на тема "Българското земеделие - проблеми и перспективи". Проектът за национален план за развитие на земеделието в селските райони за периода 2007-2013 год. е важна задача, тъй като от нея зависи какви приоритети чертаем за земеделието и подпомагането на кои земеделски производители и сектори най-вече ще наблягаме.

Текстът сега се подготвя в аграрното министерство и след обсъждане в колегиума на ведомството оттам обещават да бъде подложен на широка обществена дискусия. Това означава, че фермерите и всички браншови организации и експерти още отсега трябва да имат готовност да се включат в обсъждането. Важно е да го направят, за да не се окаже след това, че са закъснели безнадеждно. Защото се очаква през март 2006 год. той да бъде одобрен от Министерския съвет.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.