1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обследване на засети площи с есенници и пролетни култури

Обследване на засети площи с есенници и пролетни култури

Състоянието на пшеницата бе определено като добро и много добро по развитие, растеж и гъстота без плевели

 

Kомисия от експерти на ОССЗ-Добрич извърши пълно обследване на засетите площи с есенници и пролетни култури.

Целта на обследването бе да се установи и представи информация за размера, състоянието на засетите площи, гъстотата на кв.м. и брой братя на растение при есенниците. За основа на наблюдението бяха използвани сателитните и топографски карти на сегментите, използвани при наблюдението за определяне на заетостта и използването на територията на страната БАНСИК.

След обобщаване на резултатите на заседание на постоянната Областна комисия по зърнопроизводство, проведено на 17.05.2004 г. комисията излезе със следното становище:

Воденият дефицит, който се наблюдаваше в периода между м. март – м. май се отрази неблагоприятно върху есенниците. В следствие на това пожълтяха и отпаднаха част от долната листна маса и част от братята, което ще се отрази в известна степен върху добивите. Падналите валежи в периода 06.05 – 15.05.2004г., които не са повсеместни за цялата област и варират от 5 до 42 л/кв.м., спомогнаха за нормализиране състоянието на есенниците и доведе до масово поникване на пролетните култури. Беше констатирана нормална гъстота на посевите от есенници съответно – за пшеница 527 бр. растения на св.м. и средно 3-4 братя, а за ечемик 453 бр. растения на кв.м. и средно 4-5 братя.

Състоянието на пшеницата бе определено като добро и много добро по развитие, растеж и гъстота без плевели. Това предполага едни нормални средни добиви. Посевите 70% са във фаза начало на изкласяване, 24,6% във фаза масово изкласяване, 5,4% във фаза цъфтеж. Брашнестата мата е под прага на вредност и към момента не се налага извеждане на борба. Плътността на житната дървеница е от 0,0 възр. на кв.м. до 0,8 възр. на кв.м. На единични площи има наличие на трипс.

Есенният ечемик е в добро състояние на растеж, развитие и гъстота, без плевели и вредители. Посевите са във фаза изкласяване 86,7% и фаза цъфтеж 13,3%. Маслодайната рапица състояние 100% добро по растеж и гъстота. Фазата на развитие е край на цъфтеж. Състоянието на пролетниците към отчетния период бе определено като добро.

Национална служба за съвети в земеделието

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.