1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се България да произведе около 100 тона лавандулово масло тази година

Очаква се България да произведе около 100 тона лавандулово масло тази година

Снимка:

Производителите се радват на добра реколта с високо качество

През тази година България ще е на първо място в света по производство на лавандулово масло - това отчитат експертите от единствения на Балканите Институт по розата и етерично-маслените култури в Казанлък, информира БНТ.

40 000 декара са насажденията с лавандула в страната. Производителите се радват на добра реколта с високо качество и увеличено съдържание на масло. Метереологичните условия през тази година са били изключително добри за лавандулата.

Очаква се България да произведе около 100 тона лавандулово масло тази година, което я нарежда на първо място в света като производител. На второ остава досегашният лидер - Франция.

"Франция беше в миналото производител номер 1 в света на лавандулово масло, но през последните години се появи едно заболяване - съхнене по лавандулата, което нанесе сериозни поражения, така че в момента тя отглежда на много малки площи лавандула. Големите количества се отглеждат в България и основно Франция купува от нас лавандулово масло", уточни проф. Недко Недков, директор на НИРЕМК Казанлък.

Той допълни, че ние произвеждаме най-качественото лавандулово масло, търсенето е увеличено и няма да можем през тази година да задоволим световните пазари. Проф. Недко Недков прогнозира увеличаване на насажденията с културата през следващите години. Българското лавандулово масло се търгува на международните борси по 80 евро за килограм, което е значително повече спрямо 2011 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.