Причината - растящите цени на суровините
"Това е свързано с идеята, че, независимо, че пилешкото месо в момента е по-скъпо от свинското, но може би това е свързано с това че е малко по-постно, съдържа по- малко мазнини. Очакванията са до 2031 г. консумацията на птиче месо да изпревари тази на свинското", казва тя.
"Няма такова нещо, че пилешкото месо или което и да било е третирано с някакви препарати. Птиците и останалите животни, които се отглеждат за консумация от хората, те се отглеждат по определени технологични схеми", уверява Попова.
"В този момент месото е една от най-евтините храни. Причините за това са, че Китай беше затворил страната за внос от ЕС, там имаше по-голямо производство и деиствителност при нас цените, на които ние купваме нашите суровини са по-ниски и затова цените на колбасите и месото са по-ниски. Въпреки, че от август до сега се наблюдава лека тенденция на леко увеличение на цените на свинското месо от ЕС с около 10-15%. Освен това цените на фуражите също непрекъснато се повишават. Очакваме и при нас да има леко поскъпване на цените. Очакванията са суровината да се увеличи около 10-15%, което неминуемо ще рефектира върху цената на произведените продукти. Може би около 10% до краяна годината може да се повиши цената намесните продукти", смята тя.