1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се месото да поскъпне до края на годината

Очаква се месото да поскъпне до края на годината

Причината - растящите цени на суровините

Българинът предпочита да консумира родно месо, но за съжаление производството му не е достатъчно. Това каза в интервю за Агро ТВ изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Диляна Попова. 
 
Тя обясни, че произведеното у нас месо отива предимно за прясна консумация в търговската мрежа. Затова се налага преработвателите да внасят около 60%  от свинското месо от Германия, Испания, Полша, Дания и Белгия, което влагат в производството на колбаси. Говеждото също е недостатъчно затова се налага то да бъде внасяно. Попова обяви, че до края на годината се очаква поскъпване на месните продукти и посочи, че пилешкото е второто сред предпочитанията на потребителите. 
 
"Това е свързано с идеята, че, независимо, че пилешкото месо в момента е по-скъпо от свинското, но може би това е свързано с това че е малко по-постно, съдържа по- малко  мазнини. Очакванията са до 2031 г. консумацията на птиче месо да изпревари тази на свинското", казва тя.
 
Изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Диляна Попова опроверга твърденията, че пилешкото месо е пълно с антибиотици. 
 
"Няма такова нещо, че пилешкото месо или което и да било е третирано с някакви препарати. Птиците и останалите животни, които се отглеждат за консумация от хората, те се отглеждат по определени технологични схеми", уверява Попова. 
 
Тя обяви още, че до края на годината се очаква поскъпване на месото. 
 
"В този момент месото е една от най-евтините храни. Причините за това са, че Китай беше затворил страната за внос от ЕС, там имаше по-голямо производство и деиствителност при нас цените, на които ние купваме нашите суровини са по-ниски и затова цените на колбасите и месото са по-ниски. Въпреки, че от август до сега се наблюдава лека тенденция на леко увеличение на цените на свинското месо от ЕС с около 10-15%. Освен това цените на фуражите също непрекъснато се повишават. Очакваме и при нас да има леко поскъпване на цените. Очакванията са суровината да се увеличи около 10-15%, което неминуемо ще рефектира върху цената на произведените продукти. Може би около 10% до краяна годината може да се повиши цената намесните продукти", смята тя. 
 
Потребителите ще може да се срещнат с преработватели и производители на живо по време на изложението, което ще стартира в сряда и ще продължи до събота. 
 
Автор: Владимир Христовски
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.