1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се много добра реколта от ябълки, въпреки сухото време

Очаква се много добра реколта от ябълки, въпреки сухото време

В началото на кампанията по бране на плодовете са прибрани близо 3 т. при среден добив от 778 кг/дка

Очаква ни много добра реколта от ябълки, въпреки сухото време и горещото слънце. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на празника на ябълката в с. Екзарх Йосиф.

В началото на кампанията по бране на плодовете са прибрани близо 3 т. при среден добив от 778 кг/дка. Най-много са в Пловдив (1300 т.), Бургас (650 т.) и Плевен (415). Общо площите с ябълки в страната са 47 хил. дка, което е малко повече в сравнение с миналата година, припомни Боянова.

„Ние бяхме длъжници на сектора с плодове и зеленчуци, но той  вече е приоритет за държавата. По схемата за подобряване на българските плодове и зеленчуци заделилихме 15 млн.лв., други 8 млн. лв. ще отпуснем по de minimis. Отделно от това, има 11 мерки от Програмата за развитие на селските райони, по които производителите и преработвателите на ябълки могат да кандидатстват“, подчерта зам.-министър Боянова.

Именно по ПРСР през тази година приоритетно се отпускат 60 млн. лв. за проекти от производители на плодове и зеленчуци. До дни ще стане ясно колко са подадените заявления за подпомагане и на каква стойност са те.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.