1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очакват рекорден добив на розово масло

Очакват рекорден добив на розово масло

Общата продукция на розово масло през тази година може да достигне рекордните 2 500 килограма

 

Сезонът на розобера беше открит в сряда в българската Розова долина. Той обещава рекорден добив на розово масло, от което се произвеждат най-висококачествените световни парфюми, обявиха представители на местната промишленост.

За пръв път през тази година розов цвят ще бъде набран от 3 500 хектара градини, каза Недко Недков, директор на Института за розата в Казанлък, центърът на Розовата долина.

"Правителството инвестира около 50 млн. евро през последните 5 години, за да увеличи розовите насаждения с около 2 500 хектара и наля почти същата сума в създаването на нови преработвателни инсталации", добави той, цитиран от "Интернешънъл Хералд Трибюн", предаде БГНЕС.

Брането на цветовете и извличането на розовото масло е напрегната дейност, която включва дестилиране на изпаренията от розовите цветчета.

Общата продукция на розово масло през тази година може да достигне рекордните 2 500 килограма. За сравнение, през предходната година количеството беше 1 500 килограма.

Българското розово масло традиционно се използва за производството на най-висококачествените световни парфюми. Основните купувачи са от САЩ, Франция, Япония и Швейцария. Цените на розовото масло на световните пазари понякога достигат 4 000 евро за килограм. Приема се, че съществуват над 5 000 сорта рози, но само няколко притежават специфичния аромат, оценяван високо от производителите на парфюми.

Българската маслодайна роза е култивирана в Розовата долина преди повече от 300 години. България е сред най-големите производители на розово масло в света, заедно с Турция, Мароко, Франция и Италия.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.