Около 50% от хлебопроизводителите работят в сивата икономика. Това стана ясно по време на пресконференция на представители на хлебопроизводителния бранш. Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) трябва да направят поголовни проверки в предприятията за производство на хляб, настояват още от бранша. Борис Инчев, председател на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители, коментира, че последните няколко месеца контролът от страна на компетентните институции е изключително занижен. По този начин на пазара работят предприятия, които "брутално" нарушават всички хигиенни и санитарни изисквания. Тези предприятия са нелоялни конкуренти на другите, които са инвестирали средства в подобрения и във въвеждането на системата НАССР, както и за обучение на персонал.
Георги Попов от Асоциацията на хлебопроизводителите пък допълни, че Министерството на здравеопазването и директорите на дирекции оказват пълно съдействие на бранша, но проблемът идва от инспекторите, които правят самите проверки. Освен това няма съгласуваност между институциите, които трябва да извършат контрол./focus-news.net