1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Основната част от тютютевата реколта в Разградско през тази година е с ниско качество

Основната част от тютютевата реколта в Разградско през тази година е с ниско качество

Средните добиви от декар са 112 килограма

 

Основната част от тютютевата реколта в Разградско през тази година е с ниско качество, заради дъждовното лято. Прогнозите на специалистите от "Булгартабак-Исперих" са , че 80% от добивите ще са от трета класа.

От влагата листата на растенията са с размери, по-големи от утвърдените стандарти и са засегнати от гъбични заболявания. Заради това производителите ще вземат за продукцията си по-малко пари от очакваното. Ориенталският тютюнът е основният сорт, отглеждан в региона. Когато е трета класа, той се изкупува от преработвателите по 1.77 лв. за килограм суха маса. За първа категория цената е 4.12 лв., а за втора 2.83 лв.

В областта вече са прибрани 686 тона ориенталски тютюн, съобщиха от областната дирекция "Земеделие и гори". Средните добиви от декар са 112 килограма. Стопаните вече берат третата ръка от катранената култура, казаха още от дирекцията.

През тази година в Разградско са били засети общо около 6000 декара ориенталски тютюн. Очаква се изкупуването на готовата продукция да стартира през октомври./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.