1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Основният проблем пред преработването на плодове и зеленчуци у нас е суровинната база

Основният проблем пред преработването на плодове и зеленчуци у нас е суровинната база

 

Основният проблем пред сектора на преработване на плодове и зеленчуци в България е суровинната база, каза Константин Ламбрев, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България по време на икономическия форум "Марица" в Пловдив, съобщиха организаторите на форума.

Ако преди 10 години България изнасяше 10-15 хил. тона чушки, в момента внасяме 4-5 хил. тона, даде пример Ламбрев.

По думите му промените в селското стопанство се реализират по-бавно, отколкото в промишлеността и това създава проблеми. Освен това по-трудно се осигурява финансиране, а допълнително процесите в отрасъла са забавени и от фактори като комасацията на земята и миграцията на населението.

Икономическите стимули в селското стопанство у нас са недостатъчни, сравнени например с тези в Румъния, добави Димитър Зоров, председател на Българската асоциация на хранителната и питейната индустрия. Той даде за пример субсидиите, които държавата осигурява за производителите на мляко. По думите му Румъния дава по 10 евроцента за всеки литър мляко, отговарящо на европейските стандарти и по 5 цента за всеки литър, който отговаря на националните стандарти. За една голяма ферма това означава около 500 хил. евро финансов стимул годишно.

Друг проблем пред отрасъла е сивата икономика. "Невинаги модернизирането на едно предприятие и инвестирането на големи суми в него водят до по-висока конкурентоспособност както на външния, така и на вътрешния пазар, защото сивият сектор все още е много силен", каза Ламбрев.

В рамките на панела бяха представени и 3 основни стандарта, приложими в хранително-вкусовата промишленост – ISO 22 000, IFS и BRC. Първият е почти идентичен с ISO 9001, но е адаптиран за отрасъла, поясни Климент Петров, директор "Център за обучение" към Муди Интернешънъл. Френско-немският IFS и британският BRC не са задължителни в България, но очакваме от 2008 г. големите международни вериги да започнат да ги изискват от доставчиците си. Така например BRC се изисква от Tesco. Засега британската верига няма магазини у нас.

Местните производители, които желаят да навлязат на чуждите пазари, също ще трябва да внедрят стандартите, каза още Петров.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.