1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. От 77 хибрида царевица у нас се отглеждат само няколко

От 77 хибрида царевица у нас се отглеждат само няколко

Общата тенденция на селекцията в света е задържане на добивния потенциал на новите хибриди, комплексна устойчивост на биотични и абиотични фактори и др.

 

Миналата седмица в Института по царевицата в Кнежа се проведе семинар на тема "Основни технологични аспекти при отглеждане на царевицата". Лектори бяха ст.н.с. д- р Стефан Вълчинков и ст.н.с. д-р Гроздана Цанкова от Института по царевицата, както и д-р Красимира Цветанова от ОССЗ в Монтана.

Присъстваха 35 земеделски производители, пред които бяха представени описания на хибридите. Има регистрирани 77 хибрида царевица, от които само някои имат масово разпространение в производството, каза д-р Милка Нанова от Областната служба за съвети в земеделието в Плевен. И допълни, че максималните генетични продуктивни възможности без напояване са от 866 кг/дка до 1 400 кг/дка, а при напояване те достигат до 2 000 и повече кг/дка. 65% от площите с царевица в страната се заемат от хибриди на Институт по царевицата в Кнежа, 5% са от други хибриди в страната и 30% са чужди, сочат данните.

Общата тенденция на селекцията в света е задържане на добивния потенциал на новите поколения хибриди, комплексна устойчивост на биотични и абиотични фактори (болести, неприятели, стрес и други), добра екологична стабилност на зърнения добив и други. Изискванията към селекцията са стабилност на добива, бързо отделяне на влагата, по-голяма отзивчивост към интензивна агротехника - гъстота, торене, напояване и други.

Агротехниката на царевицата беше представена в рамките на семинара от ст.н.с. д-р Гроздана Цанкова. Основната обработка на почвата се извършва през есента на дълбочина 18-20 см при леките почви и на 23-25 см - при тежките. Първата обработка през пролетта е брануване, а следващата - култивиране с брануване. Обработките трябва да са по възможност по-малко на брой, за да не се утъпква почвата. Първата обработка е на дълбочина 8-10 см, а втората - на 6-8 см.

Торенето с азот, фосфор и калий се извършва в зависимост от типа на хибрида, планирания добив, гъстотата на посева, запасеността на почвата с микро- и макроелементи, предшественик, условия на отглеждане. Фосфорните и калиевите торове се внасят с основната обработка на почвата, а азотните - преди сеитбата или присеитбено. Препоръчва се третиране на семената с амониев молибдат - 8-10% с 3 л. разтвор на 100 кг семена. Царевицата, засята на почви с неутрална и алкална реакция, се третира с цинков сулфат - 0.25% с 30 л разтвор на декар. Може да се смеси с хербицидите, ако се налага извършването на такова мероприятие, обяснява д-р Нанова.

Някои основни технологични въпроси при отглеждането на слънчогледа бяха разгледани от д-р Красимира Цветанова./в. "Посредник"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.