1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. От Горни Дъбник тръгна инициативата за създаване на Асоциация на зеленчукопроизводителите

От Горни Дъбник тръгна инициативата за създаване на Асоциация на зеленчукопроизводителите

 

От 23 до 25 юни в община Долни Дъбник и в Плевен се провеждат Дни на плодовете и зеленчуците. Традиционните за най-зеленчукопроизводителния в Централна Северна България район празници имат реален потенциал да се превърнат в притегателен център за производителите на плодове и зеленчуци от цяла Северна България.

Основен организатор на наистина грандиозната проява са Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен и общинската служба "Земеделие и гори" в Община Долни Дъбник. Всички производители на пресни плодове и зеленчуци от региона на Горни Дъбник, който е домакин на инициативата, подкрепиха желанието на аграрните специалисти от Плевенска област регионът да се превърне в център за Северна България на производството на пресни плодове и зеленчуци. Така трябва да бъде - тук, от тази зала да започват инициативите, които ще бъдат в помощ на производителите, а не само да ни спускате "отгоре" задачи и срокове, категоричен беше Тодор Йорданов, един от най-големите производители в региона. От общо 7 000 декара земя, които арендаторът стопанисва, 3 хиляди декара са със зеленчуци. С тези думи той се обърна към участващите в срещата представители на Министерството на земеделието и горите.

В Горни Дъбник бяха Бонка Попова, експерт от дирекция "Икономическа политика"; Елена Иванова и Евгения Митрева от дирекция "Растениевъдство и контрол на качеството на пресните плодове и зеленчуци" и Надежда Пещерска от Главна дирекция "Структурна политика". Заедно с експертите от аграрното министерство в срещата участваха и представители на браншови сдружения на производителите на пресни плодове и зеленчуци от цялата страна; Кирил Дочев, председател на Българския съюз на производителите на пресни плодове и зеленчуци; Стела Раева, зам.-кмет на Горна Оряховица, като представител на координаторите за Северна България на проекта "Тържища и пазари на едро"; Маргарита Иванова, председател на Асоциацията по градинарство, овощарство и цветарство във Великотърновска област; както и Пенка Великова, управител на една от най-големите фирми производители на плодове и зеленчуци "Градинар 2004" - Горна Оряховица.
"Напълно възможно е Плевенска област да се превърне в център на зеленчукопроизводството в Северна България, тъй като на практика община Долни Дъбник е естествен център на това производство", каза Преслав Гайдарски, старши експерт в Областната дирекция "Земеделие и гори".

Ръководството на дирекцията в Плевен пое инициативата за структурирането във възможно най-кратки срокове на Регионална асоциация на зеленчукопроизводителите от областта.Първият ден на Дните на плодовете и зеленчуците беше посветен на темата "Производството на пресни плодове и зеленчуци - настояще и бъдеще". По време на този семинар бяха дискутирани въпроси, свързани с тенденциите в развитието на зеленчукопроизводството и овощарството, както и с мерките за подобряване на производството, преработката и пазарната реализация на пресни плодове и зеленчуци. Качеството на плодовете и зеленчуците, създаването на възможности за тяхната реализация, популяризирането и разясняването на ползите от браншовите сдружения, както и мерките за насърчаване на водоползвателите за възстановяване и създаване на напоителни съоръжения - това са част от темите, по които ще дискутират участниците в семинара.

Представители на различни браншови сдружения от всички краища на България споделиха с горнодъбничани своите проблеми и начините, по които те ги решават.

Домакин на мероприятията през вчерашния ден (бел. авт. - 24 юни, четвъртък) е ръководството на тържището в Горни Дъбник. Основната тема на деня бе "Стандарти за качество на домати, пипер, дини и пъпеши". В деловата работа ще участват и представителите на проекта "Пазари и тържища", за да се обсъдят възможностите за доразвиване на тържището в Горни Дъбник. А на 25 юни основна тема на срещите, на които домакин ще бъде Институтът по лозарство и винарство в Плевен, ще бъде производството на грозде и вино, както и основните моменти в преговорите по глава "Земеделие" в сектор "Вино".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.