1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. От ССБ отчетоха по-ниски цени на зърното през 2016 г.

От ССБ отчетоха по-ниски цени на зърното през 2016 г.

У нас цената на пшеницата е в диапазона 280-300 лева за тон без ДДС

По-ниски цени на зърното на световните пазари и у нас през 2016 г., с изключение на царевицата. Равносметката е на анализатори от Софийската стокова борса. Това се дължи на исторически рекордните реколти в световен мащаб и ожесточената търговия от основните държави – производителки. Глобалната реколта от пшеницата се изчислява на 751 млн. тона. „Въпреки складовите разходи, които обикновено ускъпяват цената, въпреки понижения ескорт, заради лошите климатични условия, цента няма как да се покачи. Причината е изобилното предлагане“, каза Антонина Белопитова, анализатор от Софийската стокова борса.

У нас цената на пшеницата е в диапазона 280-300 лева за тон без ДДС, което е с 15% по-малко за година. При царевицата нивото обаче е като миналогодишното – 280 лева. Очаква се в световен мащаб да бъде събрана около 1 милиард и 40 тона царевица. „За първи път се минава милиарда, като количество в световен мащаб в сравнение с предишната реколта е плюс 80 милиона тона производство“, коментита Белопитова.

Цената на слънчогледа у нас е паднала с 8% или с 40 лева. В момента културата се търгува за 680-700 лева за тон без ДДС.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.