1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Оценяват над 600 вина и ракии в Пловдив

Оценяват над 600 вина и ракии в Пловдив

Въведени са много нови правила, като ограничения за количество и сортове, с които фирмите се представят. За последната реколта изискването към избите е да имат поне 5000 литра в наличност.

 

50 фирми са заявили участие в националните дегустации на вина в Пловдив. Лили Стоилова от Националната лозаро-винарска камара съобщи, че са предоставени са 660 проби. Журито ще дегустира във вторник, а дегустациите на високоалкохолни напитки ще са между 2 и 4 март.  Въведени са много нови правила, като ограничения за количество и сортове, с които фирмите се представят. Прави се предварителна проверка на партидните количества, която установява дали отговарят на заявените, и се взимат проби. За последната реколта изискването към избите е да имат поне 5000 литра в наличност.

Винаги е имало изискване за минималните количества, но сега проверките се правят предварително, съобщиха от камарата. Дегустаторите са българи, защото конкурсът е национален. В журито ще има председател и 15 оценители. Гласуването е анонимно, а класирането ще става с компютър. Тази година броят на медалите ще бъде по-голям, в синхрон с международните правила. С медали ще се награждават 20% от вината, които отговарят на изискванията за оценки. Досега са отличавали само 5% от тях.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.