1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пазарът на мед залят с некачествена продукция

Пазарът на мед залят с некачествена продукция

 

Пчелари от Търговищко се оплакват, че трудно намират пазар за продукцията си. Местните производители са принудени да продават меда на цената на килограм захар.

Заради липсата на контрол истинският мед е заменен от фалшификати. Пчеларите губят, защото не продават сами меда си, а минава през прекупвачи. Така цената на продукцията им пада двойно. Големите производители на мед изпращат близо 90% от стоката си зад граница. Не защото е по-изгодно, а защото у нас пазарът е наводнен с некачествена продукция. Високите изисквания за износ принуждават стопаните да правят големи инвестиции в екологични и биологични пчелини, с надеждата за по-добра реализация на пазара. В европейската търговия с мед нашата страна има скромните 2%.
Ганчо Ганев, председател на браншова организация
Български пчеларски съюз: "Ние не можем да се преборим с големите производители и да участваме в масовия пазар, затова сме предприели създаването на българската марка мед, за да се идентифицира българският мед пред Европа."
От браншовата организация на пчеларите предвиждат до края на годината да започне въвеждането на нови практики, което ще помогне на производителите по-лесно да изнасят на външния пазар продукцията си и на по-добри цени./btv.bg

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.