1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пазарът на земеделска земя продължава да бъде много динамичен

Пазарът на земеделска земя продължава да бъде много динамичен

Снимка:

Инвестицията си струва, ако земята ще се ползва като обработваема площ

Цените на земеделската земя нараснаха значително в последните години. "Купувай, ще поскъпва", се превърна в мантра на хора, спестили някакви пари. Наричат този тип инвеститори "камикадзета". "До 2 години те ще разберат, че са купили актив, който не им носи определената доходност. Тогава те или ще продадат, или ще продължат по същия начин, натрупвайки негативите", коментират от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Според брокерите на имоти около 20 на сто от хората, участвали на пазара на земеделски земи в последните години, са хора, които нямат никаква представа от земеделие. Те държат нивите си необработваеми или ги дават на арендатори, но с единствената цел да продадат актива в момента, в който им трябват свободни пари. Нивите обаче може да се окажат поредният балон след инвестициите на сляпо в недвижимите имоти, злато и зърно. От началото на 2013 г. обаче се наблюдава сериозен спад в стойността на малките парцели, пише "Стандарт".

"Пазарът на земеделска земя трябва да се разглежда като съставен от минимум два сегмента: пазар на земя на дребно и пазар за консолидирани пакети на земя. Пазарът на земя на дребно е достигнал до цени, които очаквам да претърпят корекция в посока на поевтиняване. Участниците в него в повечето случаи са спекулативни купувачи с цел препродажба на по-висока цена. Надпреварата да се закупи най-много земя за най-кратко време е довела дори до блокиране на пазара в някои региони, например в Добруджа", разказва Евгений Орашъков от земеделски инвестиционен фонд. Според наблюдателите на пазара инвестициите в ниви са неоправдани, ако се правят от хора, които нямат намерение да ги обработват. Дори фермери, които инвестират на сляпо в земи, се оказват в неизгодна позиция. Последните данни от аграрните доклади показват, че много от тях вече са обявили фалит.

Лошо стопанисване задържа цените

Трудно е да се направи сравнение с цените на земята в различните държави, тъй като например, ако построиш оранжерия върху 10 дка земя, и инвестицията, и доходността от нея са коренно различни от тези на земеделския производител в България. В Полша например валежите са повече, земите са комасирани и е запазена възможността им за напояване. Смятам, че чрез комасация, изграждане на напоителни системи и добро управление земеделската земя би увеличила значително стойността си, като печеливши от това ще са всички - земеделецът, собственикът на земята и обществото като цяло, но това ще е дългосрочен процес и от него ще спечелят тези, които инвестират дългосрочно, заявява Евгений Орашъков.

Земята е скъпа, ако се обработва

Инвестицията в земеделска земя си струва, ако тя ще се ползва като обработваема площ. Пазарът на земеделска земя продължава да бъде много динамичен, причината е желанието на земеделските производители да преструктурират портфейлите си от имоти с цел запазване на бизнеса през новия програмен период 2014-2020 г. Всеки инвеститор определя индивидуално цената на земята, която иска да закупи.

Дребните площи са в пъти по-евтини

Нивите ни са разпокъсани, затова не могат да имат цени като тези в останалата част от Европа. Земеделските стопани искат да обработват окрупнени парцели. Липсата на комасация, унищожените поливни системи и промяната в климата са причина стопаните да се предпазливи, когато избират какво и на каква цена да купят. Повечето от нашите членове в момента се въздържат да купуват земя, макар че има и такива, които се сдобиха с нови парцели. Те обаче търсят наистина големи имоти от поне 30 - 40 декара. Такива имоти обаче са малко, както и парцели, които могат да се напояват. В момента в страната могат да се напояват едва около 340 000 декара, докато преди напоителни системи имаше в 12 млн. декара, заявявя Петър Николов от Националния съюз на земеделските кооперации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.