1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пчелари от цял свят на специализирано изложение в Плевен

Пчелари от цял свят на специализирано изложение в Плевен

По време на специализираното изложение в Плевен ще се проведе и първата работна среща на новоучредената Балканска федерация на пчеларските съюзи

 

От 4 до 6 февруари в Художествената галерия "Илия Бешков" ще се проведе третото издание на Международното специализирано изложение-договаряне "Пчеларство - Плевен 2005". То се организира от "Партнерс експо" ООД в сътрудничество с Българския пчеларски съюз, Националната асоциация на професионалните пчелари, Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелни продукти, Националната развъдна асоциация по пчеларство, Община Плевен, Областния пчеларски съюз, Браншовата бизнес камара, ИК "Фортуна прес". По традиция международното пчеларско изложение се провежда под патронажа на областния управител и на Министерството на земеделието и горите.

Вчера в областната администрация се проведе и първата пресконференция на организаторите и съорганизаторите на "Пчеларство - Плевен 2005", на която стана ясно, че както и досега интересът към специализираното изложение-договаряне е огромен - заявки за участие в него са подали не само пчелари от региона и страната, а и от различни страни от Балканите, Европа и света. Интерес към най-голямата изява на пчеларите в страната проявиха отново пчеларските съюзи от Македония, Румъния, Германия и Турция, както и производители и търговци на мед и пчеларски инвентар от Ирландия, Нигерия, Индия, Португалия, Албания, Русия и Грузия. Изложението и тази година ще бъде посетено от членове на браншови пчеларски организации в страната, както и от представители на институции, свързани с пчеларството.

Пресконференцията беше открита от патрона на изложението областния управител Николай Маринов. "Знаете, че държавата отделя не само финансов ресурс, а и голямо внимание за организацията на пчеларските съюзи в страната. Оказа се, че като всички други неща, и пчеларските съюзи започнаха да се роят, а процесът трябва да е обратен - те да се обединяват. Само така браншовата организация ще може да си тежи на мястото и критериите, които се изработват за меда, да бъдат уеднаквени и всички пчелари да ги спазват. Не е тайна, че нашият пчелен мед, който се изнася, е с добри показатели и ние трябва да запазим качеството му, за да върви секторът напред. Тук искам да кажа, че държавата осигурява на желаещите, които отговарят на критериите, заложени за кредитиране, суми за кредитиране на пчеларството и за направата на пчелни семейства", каза областният управител. Той допълни, че това дава възможност на пчеларството да се издигне на един нов етап и да върви напред.

"Искам да благодаря на областния управител за подкрепата, която ни оказва, както и на всички организации и институции, които съдействаха за подготовката на изложението. Разбира се, и на всички медии, които проявяват интерес към форума", каза по време на пресконференцията Лачезар Табаков, съуправител на "Партнерс експо" ООД. Той представи накратко целите, които си поставя дружеството с организираните изложения. "Амбицията ни за пчеларското изложение е да го утвърдим като едно наистина международно изложение и, въпреки че то несъмнено ще продължава да се развива, бих искал да изкажа нашето, на организаторите и съорганизаторите, удовлетворение, че целта в най-общи параметри е постигната. При нас ежедневно пристигат заявки за участие от цял свят. Сигурно знаете, че в много градове на страната се провеждат базари на мед, но нашата цел и амбиция са други. Едното е представяне на производителите на мед - пчелари, търговци и по-крупни производители. Нашата цел е среща в Плевен да си дадат и производителите, но най-вече производителите на инвентар, международните търговци, за да се получи един наистина международен диалог и обмен на информация в сектора", каза още Лъчезар Табаков. Той изтъкна, че пчеларското изложение в Плевен има две опори - представянето на фирми на самото изложение и огромен брой организирани посещения от различни държави, както и акцент върху съпътстващата програма, в която ще участват много международни учени. 

По време на специализираното изложение в Плевен ще се проведе и първата работна среща на новоучредената Балканска федерация на пчеларските съюзи с представители от Турция, Румъния, Сърбия, Македония и България.

До момента в най-голямото пчеларско изложение у нас участие са заявили български фирми от направленията: производствено, хомогенизиращо, филтриращо и разфасовъчно пчеларско оборудване; пчеларски инвентар; специализирани платформи и фургони; восъчни основи; лаборатории за окачествяване; ветеринарни препарати; лицензирани производители на майки и отводки; медоносна растителност; фирми в областта на амбалажа, опаковката и етикетировката; производители на биологичен пчелен мед; финансиращи, донорски и консултантски организации; специализирано обучение и литература.

В изложбените зали на специализираното изложение своите продукти ще представят и фирми от Франция, Турция, Германия, Чехия и Сърбия.

И тази година в рамките на "Пчеларство - Плевен 2005" ще бъдат обявени наградите от конкурса за детска рисунка на тема "Пчеларството - екология и плодородие. Пчелният мед - здраве и дълголетие".

Богатата съпътстваща програма на изложението включва лекции, беседи и семинари с участието на наши и чуждестранни лектори. 

Международно жури ще отличи най-добрите постижения за 2004 година в пчеларството. Направленията, в които ще бъдат връчени отличия, са: за инвестиция в пчеларството в България; за нов производ от пчелен продукт; за опаковка и етикет; за най-атрактивно представяне. Голямата награда на организаторите от "Партнерс експо" ООД е за новаторство в пчеларството.

Организаторите са се погрижили да създадат оптимални условия за пълноценно представяне и делова работа на участниците./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.