1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пчеларството - алтернатива на безработицата

Пчеларството - алтернатива на безработицата

Добър кошер струва около 140 лева.

 

Пчеларството е доходен бизнес, въпреки че тази година все още няма реализация на меда, смятат жителите на Комощица. Десетки вече са в занаята, а няколко имат над 60 кошера.

Сред запалените пчелари е кметът Софрон Йорданов. Фитилът му подпалил преди 25 години бай Славо. В двора си гледа 52 кошера, а ако снахата продължи да му помага, след края на мандата ще ги направи сто. По негово мнение това е най-приятната и най-печелившата работа в селското стопанство. Но това не означава, че не се полагат грижи. От години не използват антибиотици за пчелите. Но те се третират, например с мравчена киселина срещу акари. Сериозни са първоначалните капиталовложения. Добър кошер струва около 140 лева. Тази година извадил по 20 кг мед от кошер, а миналата година количеството било поне три пъти по-голямо. Добил 2,5 тона.

И според останалите пчелари в Комощица годината е лоша, но така е в цяла България. Разчитат на по-добри резултати през 2005 г. Дано се повтори ситуацията от миналата година. Тогава чрез фирма пласирали меда в Германия и получили добра цена - по 3 лева за килограм. Селото е с прекрасно местоположение и местните не изкарват кошерите. Районът е благоприятен, отвсякъде е заобиколен с нужната за пчелите паша - слънчоглед, липи, билки. На маслодайната култура основно разчитали през лятото пчеларите.

Доходността на отрасъла привлякла в гилдията и двама нови. От миналата година те са в занаята и го упражняват с много желание. А с практиката ще дойде и останалото. Още повече, развъждането на пчелите е добър изход от безработицата - значително по-успешен от земеделието. Проблемът е, че пчеларството не се субсидира от държавата, а това на практика затваря вратата на търговията с мед. Тази година, например изваденият мед се съхранява по домовете с надеждата за добра реализация. Пчеларите вярват, че ще я намерят много скоро./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.