1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Племенни тежковозни коне демонстрират сила и красота в Разлог

Племенни тежковозни коне демонстрират сила и красота в Разлог

Преди състезанието се направи презентация на породите тежковози, отглеждани у нас

 

На 27.03.2004г. в Разлог се проведе първото състезание от програмата за изпитване на тежковозни коне в България. Мероприятието се организира от Асоциацията за развъждане на българския тежковозен кон, която е в структурата на Националната асоциация по коневъдство.

Преди състезанието се направи презентация на породите тежковози, отглеждани у нас. Освен български тежковозен кон, имаше представители на австрийската порода Норикер, Першерон, Белгийски и Германски тежковози, които се отличават с по-едър ръст и по-голяма теглителна сила.

Българският тежковоз е по-дребен, нуждае се от по-малко фураж, има по-жив темперамент и по-бързи алюри, което го прави ценен работник за българския фермер.

Конете бяха разпределени в три категории- І-ва - до 400 кг тегло, ІІ - от 400 до 600 кг тегло и ІІІ-та над 600 кг.

Според категорията конете потегляха с различен по големина товар. Най-масово участие на коне имаше в категорията от 400 до 600 кг.

Това е първото мероприятие от програмата за контрол на продуктивните качества на конете, по която работи Националната асоциация по коневъдство.

За подпомагане на селекционната дейност на Асоциацията, МЗГ чрез ДФ "Земеделие" отпусна през 2004 г.субсидия в размер на 59 940 лв.

Определени са и субсидии за подпомагане издръжката на племенните коне от Националния генофонд и елитната част от популацията.

Всеизвестен е фактът, че конете имат най-дълъг генерационен интервал, най-голяма годишна издръжка и най-скъпоструващ контрол на продуктивните качества.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.