1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По 450 кг. грозде от декар чакат в Горна Студена

По 450 кг. грозде от декар чакат в Горна Студена

Кооперацията вече е договорила изкупуването на цялата реколта от избата в съседното село Караисен

 

Минимум по 450 кг. грозде от декар очакват през тази кампания от ППОК "Напредък ­ Студена" в свищовското село Горна Студена, съобщи председателят на кооперацията Боян Георгиев. Според него това е доста добра реколта, тъй като това лято беше много хладно и дъждовно и се очакваше нисък добив. През 2003 г., която бе сушава от декар са изкарвани средно по 530 кг. плод.

Вчера в лозовия масив, собственост на кооперацията започна беритбата на грозде. През миналата година кампанията е била закрита на 30 септември, припомни Георгиев.

Два дни частично ще се обират т.нар. "разсейки" от червените сортове памид и строгозия, които са пръснати из 430-те декара насаждения с ркацители. В петък ще започне масовия гроздобер на бялото грозде. В първия ден от кампанията на полето излязоха 17 гроздоберачи, т.нар. постоянно звено. Работниците ще получават по 4 ст. за килограм червен плод и по 3 ст. за белите сортове. Берачите трябва да са в редовете сутрин в 8 ч. и приключват беритбата около 17 ч. Дневно един човек може да стигне норма от близо 300 кг., или да си заработи надница между 10 и 14 лева.

Кооперацията вече е договорила изкупуването на цялата реколта от избата в съседното село Караисен. Договорените работни цени са по 30 ст. за кг. ркацители и по 35 ст. за червените сортове./dnesbg.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.