1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-добра зърнена реколта от миналата година очакваме в Плевенско

По-добра зърнена реколта от миналата година очакваме в Плевенско

Има интерес към окачествяване на пшеницата. От тази година Националната служба по зърното и фуражите проверява и мелниците

 
С около 100 килограма от декар средно се очаква тази година реколтата от пшеница да е повече в сравнение с миналата година, сочат данните на аграрните специалисти. Заедно с прибирането на реколтата, земеделските производители и търговците на зърно започват да търсят и специалистите от Националната служба по зърното и фуражите. "Както знаете, всяка година ние окачествяваме зърното, произведено в четири региона - Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. До края на месеца очакваме да приключим с окачествяването на пшеницата от реколта 2004", каза за Венцислав Милев, главен експерт в Националната служба по зърното и фуражите в Плевен.
 
Едва след това информацията за добивите и резултатите от окачествяването на зърното от новата реколта ще бъде изпратена в Министерството на земеделието и горите, за да се направи анализ на състоянието на сектора в цялата страна, поясни г-н Милев. И допълни, че все още е рано да се правят обобщения за качеството на зърното, тъй като до момента е готова само 30-процентовата извадка от резултатите от направените в лабораторията на службата анализи от взетите проби. За да могат да бъдат направени по-точни изводи за цялостната картина на качеството на пшеницата, е необходимо да бъде направена поне 50-процентова извадка, категорични са експертите.

Тази година в Националната служба по зърното в Плевен отчитат по-голям интерес от страна на производителите към окачествяването на произведеното зърно. Една от причините е фактът, че лабораторията в мелницата не работи и затова при нас постъпват повече проби за окачествяване, пояснява Венцислав Милев.
 
Прогнозните данни на Националната служба по зърното сочат, че тази година в страната ще бъде произведено около 3.1 милиона тона зърно. Това означава, че дори един милион тона пшеница да бъде изнесена, в страната пак ще има достатъчно зърно за изхранване на населението и за производство на семена.

В разговора Венцислав Милев припомни, че съгласно новите нормативни документи за дейността на службата, от тази година те вече извършват окачествяване на брашното във всички мелници за съответствие на декларираните показатели. "За съжаление, нашият контрол в сегашния си вид не е ефективен. Ние проверяваме мелниците и спираме партиди, които не съответстват на декларираните, но нямаме правата да проследим по-нататък по веригата нещата", каза още г-н Милев. В тази връзка той е направил предложение, което е внесено за разглеждане от ръководството на Националната служба по зърното и фуражите, с което се иска проверките да се правят не в мелниците, а в търговската мрежа. Там трябва да се затегне контролът и в магазинната мрежа да се спират некачествените партиди и такива, които не съответстват на декларираните. Спекулира се с качеството на брашното и трябва да бъдат взети мерки по този въпрос, категоричен е Венцислав Милев./posredniknews.com
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.