1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По повод Седмицата на гората залесяват 38 декара в община Кнежа

По повод Седмицата на гората залесяват 38 декара в община Кнежа

1 500 млади тополки бяха засадени само за ден

 

В община Кнежа още в първия априлски ден стартира Седмицата на гората, която тази година в национален мащаб се провежда от 3 до 10 април. По инициатива на кмета на общината Симеон Шарабански, както и с активното участие на представители на Ловно-рибарското сдружение "Кнежа 2000", в края на миналата седмица бяха засадени 1 500 фиданки топола. Около 38 декара млада гора е "израснала" само за един ден в местността Върбица в близост до едноименния язовир.

В мероприятието са се включили и специалисти и ръководители от Плевен и региона - зам.-директорът на Регионалното управление на горите (РУГ) в Ловеч инж.Трифон Мариновски, директорът на Държавното лесничейство в Плевен инж. Юрий Николов, зам.-областният управител Николай Русинов, експертът в Министерството на земеделието Николай Маринов, както и ловци от Ловно-рибарското сдружение в Червен бряг.

Тазгодишната инициатива не е първото съвместно мероприятие на ловци и общинари от Кнежа. Миналата година са били посадени млади тополи, които сега вече са се оформили като дървесен пояс по брега на язовира. Амбициозната цел на кмета Шарабански е да се възстановят, обновят и увеличат горските масиви в общината. За това говори и спечеленият проект по програма САПАРД на стойност 150 хиляди лева за залесяването на около 500 декара общинска земя.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.