1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Почти 2 милиона декара са засетите площи с царевица към настоящия момент

Почти 2 милиона декара са засетите площи с царевица към настоящия момент

От днес стартира и Националната кампания за използване на качествени семена, азотни торове и за борба с вредителите по селскостопанските култури

 

1 930 844 дка са засетите площи с царевица към настоящия момент и тази година е отчетена най-голямата цифра посеви от тази култура от 1997 г. насам, заяви днес на пресконференция в Министерството на земеделието и горите министър Мехмед Дикме. За сравнение той посочи, че през 2000 г. площите с царевица към същия момент са били 1 136 816 дка, а през 2001 г. – 1 373 564 дка. За наблюдение на тези данни министерството подготвя специални анализи и проучвания, като следи в исторически план обработката, ръста и тенденциите при царевицата, допълни министър Дикме.

4 577 751 дка са площите засети със слънчоглед към настоящия момент, което е рекорден резултат, посочи още министър Дикме, като уточни, че в страната съществува изключително голям интерес към този тип култура – както към маслодайния, така и към шарения слънчоглед.

Смятаме че сме изпълнили задачите за сеитбата, които си бяхме поставили в Програмата на министерството, тъй като в нея бяхме предвидили да бъдат засети около 5 000 000 дка слънчоглед и около 4 000 000 дка с царевица, посочи още министър Дикме.

Засетите площи с пролетен ечемик са около 300 000 дка към настоящия момент, а заедно със засетите площи с тази култура през есента общият им размер е над 3 000 000 дка, стана ясно днес. Близо 9 600 000 са засетите площи с пшеница, като в наблюдаваните площи се включва онези които са над 20 дка.

От началото на годината за осигуряване на качествени семена за пролетната сеитбена кампания до сега в страната са осигурени семена за сеитба на 6 000 000 дка маслодаен слънчоглед и за 4 000 000 дка с царевица, посочи още министър Дикме. Той допълни, че при наличие на интерес от страна на стопаните има възможност да бъдат доставени и допълнителни количества със семена.

Успешно върви кампанията за използване на качествени семена, агротехнологии и качествено наторяване на посевните площи, която се води през последните години сред земеделските производители, изтъкна на пресконференцията министър Дикме. Той посочи, че 93,13% от пшеницата, засята през есента е наторена, като от нея близо 6 000 000 дка или 62% е успешно третирана със съответните хербициди. При ечемика 88,7% са площите третирани с минерални торове, като 60% от тях са обработени с хербициди.

От днес стартира и Националната кампания на Национална служба по растителна защита и МЗГ в страната за използване на качествени семена, азотни торове и за борба с вредителите по селскостопанските култури, обяви днес министър Дикме.

Той посочи, че това е кампания, която е преминала през различни етапи и тази година е насочена предимно към борбата с вредителите по зърнените култури. В нея са предвидени редица срещи и семинари с арендатори и кооператори, на които ще бъдат направени консултации и разяснения как да осъществяват превенция и какви препарати да използват в борбата срещу вредителите.

Кампанията ще стартира първо в областите Силистра, Добрич, Монтана, Варна и Враца, тъй като по предварителни анализи и проучвания, това са районите, които са най-застрашени от нападение на вредители по житните култури.

По данни от наблюденията на експертите от НСРЗ, общо за страната рисковите площи, където се очаква нападение от вредители са около 2,5- 3 млн. дка., посочи министър Дикме.

30 селскостопански самолета и вертолета са в готовност за кампанията, уточни Петър Николов – генерален директор на Национална служба по растителна защита.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.