1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Почти нулева реколта при диворастящите гъби

Почти нулева реколта при диворастящите гъби

Причината - студеното време

Реколтата от първите диворастящи гъби ще бъде почти нулева. Заради необичайно студеното време през април стопаните ще претърпят сериозни загуби. За това се оплакаха от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове.

Още преди Великден количествата гъби са били малки. След застудяването през изминалата седмица, те съвсем са намалели. Типичните за този месец гъби са смръчкула, верпа, майска гъба и челадинка, обясни инженер Юлиян Колев - заместник председател на асоциацията. През месец май браншовиците очакват манатарка и пачи крак. Ограничените количества дават отражение и върху пазара.

Заради малките количества гъби в останалите европейски страни, не може да се разчита и на внос, който да покрие липсите на родния пазар. Справка на сайта на Националната статистика показва, че средното потребление на лице от населението за 2016 година у нас е около 1 килограм. За сравненние през 2008 потреблението е било едва на половина. Най-много гъби сме консумирали през 2015 година - средно по килограм и 200 грама.

Автор: Светлозара Димитрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.