1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Почти всички общини в Плевенско прибират слънчоглед

Почти всички общини в Плевенско прибират слънчоглед

Тази година в региона бяха засети 617 680 декара със слънчоглед

 

Започна кампанията по прибирането на тазгодишната слънчогледова реколта в Плевенска област, информираха от Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен. До момента само в четири общини - Белене, Левски, Никопол и Плевен, земеделските производители все още не са започнали прибирането на маслодайния слънчоглед.

Тази година в региона бяха засети 617 680 декара със слънчоглед. Най-много са слънчогледовите ниви в община Плевен - 98 806 декара, а най-малко - в община Белене - 29 510 декара. Общо 1 581 декара със слънчоглед пропаднаха от лоши метеорологични условия през пролетта - 192 дка в община Левски, 1 334 дка в община Плевен и 55 дка - в община Пордим.

Около 9 процента от засетите с маслодаен слънчоглед площи в Плевенска област са реколтирани до момента, сочат оперативните данни на Областната дирекция "Земеделие и гори". Земеделските производители от Кнежа и Искър са първенци в прибирането на слънчогледа. В Кнежа вече е прибрана реколтата от 19 935 декара от общо засетите 57 980 декара, което представлява 34.38%. Общото производство в тази община от слънчоглед е 4 050 тона при среден добив 203 килограма от декар. 12 хиляди декара от общо засетите 35 560 декара с маслодаен слънчоглед, което представлява 33.75%, са прибрали и стопаните от Искър. Общото производство до момента там е 2 400 тона при среден добив 200 кг/дка. Досега най-високи са добивите от слънчоглед в община Гулянци - 210 кг/дка, но там стопаните са още в началото на кампанията по прибирането на тази култура - само около 7% от засетите площи са реколтирани.

За Плевенска област до момента общото производство от маслодаен слънчоглед е 10 590 тона при среден добив 195 килограма от декар. Аграрните специалисти очакват добра реколта от слънчоглед. Стопаните пък се надяват реализацията на произведената от тях продукция да е успешна.

118 комбайна и 331 броя друга прибираща техника участва в тазгодишната кампания по прибирането на слънчогледовата реколта в Плевенско. Почти цялата налична техника е в много добро състояние - 98.51 от всички налични машини са в пълна техническа изправност и вече са на полето./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.