1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Подготвя се единна политика за пазара на храни

Подготвя се единна политика за пазара на храни

През миналата година страните членки на Евразийския икономически съюз са били изправени пред множество търговски конфликти

Ръководеният от Русия Евразийски икономически съюз ще разработи единна политика за пазара на храни, за да се избегне нелоялната конкуренция. Целта на мярката е да се избегне вноса, който в момента възлиза на 42 милиарда долара.

Освен Русия, Съюзът включва Беларус, Казахстан, Киргизстан и Армения. През миналата година страните членки са били изправени пред множество търговски конфликти. В края на годината избухна скандал с реекспорт на стоки, когато Русия обвини Беларус и Казахстан за доставка на забранени продукти от Европа към вътрешния й пазар. Тогава Федерацията заплаши да забрани вноса на месо и млечни продукти от двете държави, което от своя страна представлява заплаха за самото съществуване на Евразийския съюз.

Експерти са заявили, че на първо място страните-членки ще обединят  усилията си за подобряване на научната и технологична база на животновъдните отрасли. Съюзът в момента зависи в голяма степен от вноса на материали за разплод, семена, продукти за растителна защита, лекарства, комбинирани фуражи и добавки. През 2014 г. вносът на тези ресурси достига 4.3 милиарда долара. Значителен е и импортът на селскостопански стоки - месо и млечни продукти, които според анализатори, страните могат сами да произвеждат. С цел да се замести вноса на месни продукти, държавите от Евразийския съюз ще трябва да увеличат производството на месо с 15% през следващите години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.