1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Половин млрд. лева загуби за зърнопроизводители заради сушата

Половин млрд. лева загуби за зърнопроизводители заради сушата

 

Половин милиард лева ще са загубите на българските зърнопроизводители заради сушата в страната. Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. Прогнозите на фермерите са за добив от 130-150 килограма пшеница от декар, при 300 килограма за миналата година.

Зърнопроизводителите настояват правителството да обяви бедствено положение и да предложи финансови компенсации на стопаните.

Последните данни на асоциацията на зърнопроизводителите сочат, че най-тежко е положението на пшеницата в областите Плевен, Ловеч, Русе, Разград и Шумен. В плевенско не е валяло от 56 дни, а дори да завали растенията няма да се възстановят, категорични са производителите. Очакваното производство на хлебна пшеница тази година ще е не повече от милион и половина тона, при над три милиона миналата година.

Зърненият дефицит се очертава 400-500 хиляди тона, които трябва да бъдат внесени от Европейския съюз или Черноморския басейн. От асоциацията са категорични, че макар и скъпа, пшеница за брашно ще има. Населението няма да остане без хляб, допълни Аврамов и обясни, че по-страшно е, че заради сушата няма да има достатъчно качествени семена.

Загубите на фермерите ще са около 45 лева на декар и много от тях ще фалират, твърдят производители. 30-40 процента от обработваемите площи у нас може да не бъдат засети през есента, ако хората не възвърнат загубите си, допълниха от асоциацията. От там настояха, правителството да обяви бедствено положение по примера на Франция от 2003 г. и да бъдат изчислени ефектите на сушата върху бранша. Анализът на данните ще даде основание на министъра на земеделието Нихат Кабил да поиска от Брюксел финансова помощ за фермерите. Ако исканията на зърнопроизводителите не бъдат изпълнени, на 22 май в цялата страна ще бъдат свикани протестни митинги./novinite.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.