1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Полша и Словакия спорят за името на овче сирене

Полша и Словакия спорят за името на овче сирене

 

Полша и Словакия са в юридически спор за името на традиционно и за двете страни сирене от овче мляко, наречено осципек. Всяка от двете държави твърди, че сиренето, което се топи в саламура, а после се опушва, се е произвеждало първоначално в нея и настояват да се регистрира от ЕС на нейно име.

Според европейските правила имената на някои традиционни продукти се свързват с определен регион - например шампанско се произвежда единствено във френския регион Шампан, а навсякъде другаде е газирано вино. Новите страни членки досега са регистрирали един-единствен продукт - буйдевичката бира от Чехия, а осципекът може да е вторият продукт. В старите страни членки има над 700 регистрирани продукта.

Европейската комисия е дала на Полша и Словакия шест месеца да се разберат помежду си. Иначе комисията ще вземе решение за сметка на една от страните. Подобен спор имаше между Дания и Гърция - и двете претендираха за правата над сиренето фета, тъй като то е традиционен гръцки продукт, но пък е станало известно благодарение на датското производство. В крайна сметка миналия октомври комисията приключи спора, като даде правото на Гърция.

Според говорителя на директората по земеделие в комисията Майкъл Ман географската точност помага на консуматорите да знаят, че продуктът, който купуват, е истински./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.