1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пореден рекорд за земеделска кооперация "Съгласие" в Крушовица

Пореден рекорд за земеделска кооперация "Съгласие" в Крушовица

Средно 557 кг/дка пшеница прибраха стопаните тази година

 

Вчера, 21 юли, в следобедните часове кооператорите от ЗК "Съгласие" в Крушовица приключиха с жътвата на хлебната пшеница от реколта 2004. Средният добив, който постигна кооперацията, без капка съмнение отново я поставя под №1 в класацията за Плевенска област. 557 килограма от декар ожънаха стопаните средно, а добивите в отделни ниви минаха 700 кг/дка, сподели Васил Петров, председател на ЗК "Съгласие". От семенните участъци, които са 1 000 декара, средният добив е 606 килограма.

Общо 5 170 декара е площта с хлебна пшеница, която стопанисват кооператорите. От години бай Васил "не изневерява" на вече проверения за почвите в Крушовица сорт "Янтър".

Кооперацията, освен с производство на зърно, работи и в областта на семепроизводството. "През есента засяхме 1 000 декара елит, от които сега постигнахме 606 тона семена първо размножение. Разбира се, при преработката ще станат около 480 тона. Част от тях ще използваме за сеитбата наесен на зърното за реколта 2005, друга част продаваме. Семената са наистина с много високо качество", разказва видимо развълнуван Васил Петров.

От 2 900 тона добив тази година 1 300 тона пшеничено зърно бай Васил е продал. При него въпросът с това, дали ще му изкупят зърното или не, дали ще му вземе добра цена или не не стои. Средно по 17.5 стотинки за килограм е продал зърното. "Пшеницата, която произведохме, е с високи качествени показатели. Глутенът е 25-26, имаме и по-високи, хектолитровото тегло и отпускането тази година също при нас са много добри. Хектолитърът е 81.5-82 при стандарт 76, а отпускането е 8-8.5 при стандарт за качествено зърно до 11", продължава Васил Петров. 

Бай Васил не крие, че тази година купувачите наистина действат много предпазливо и купуват малки количества и по-евтино. Но определено е доволен от цената, която е получил за стоковата си пшеница. Споделя, че при такъв висок добив цената е добра. И прави калкулацията - от декар тази година е изкарал над 90 лева, а разходът му е около 50 лева на декар с рентата за стопаните. Останалото е печалба, която той веднага отново влага в производството - торове, нови машини. Не за първи път Васил Петров е категоричен - кооперацията, която той от години ръководи, е готова за влизане в Европейския съюз. Това ще отчета пред ръководството и на заседанието на управителния съвет на кооперацията, което ще се проведе в събота, заяви бай Васил. И се "заканва", че през есента ще подобри още повече торенето, защото това е един от най-важните фактори за добри и качествени добиви./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.