1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пострадали овошки в община Гръмен

Пострадали овошки в община Гръмен

Причината - градушка

Овошките са най-пострадалите насаждения след градушката по Великден. Припомняме, че ледените късчета предизвикаха и километрични задръствания в района на тунел "Витиня". В село Лъга, община Етрополе щетите по дръвчетата са значителни.  

Най- големият масив, който е засегнат е около 250 декара с едри сливи. След градушката се е образувала покривка от ледени късове от около 4-5 сантиметра. Това обясни кметът на селото Николай Йотов. Щети има не само по овошките. “Имаме една по-къса отсечка от улица, която е отнесена. Достъпна е за движение по нея, но се нуждае от ремонт“, коментира Николай Йотов – кмет на село Лъга. 

Последици за насажденията има и в село Ковачевица, Община Гърмен. Селото се намира на 1050 метра надморска височина и единствените дръвчета, които са цъфнали по това време на годината са черешите и сливите. Те са пострадали най-много, обясни кметът Кирил Жуглев. „Горе долу около час валя и земята беше заслана с една педя ледени късове“.

Градушка удари и в района на язовирите Доспат и Широка поляна. Николай Велинов - секретар на общинския щаб за прилагане на плана за защита при бедствия разясни подробностите. Той ни обясни, че щети няма. „Поради факта, че тук май месец се засяват насажденията- основно картофи“. В местностите около язовир "Доспат" овощните насаждения са малко .  

Автор: Светлозара Димитрова 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.