1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ПП Обединени земеделци: Наложителни са законодателни промени за развитието на земеделието у нас

ПП Обединени земеделци: Наложителни са законодателни промени за развитието на земеделието у нас

Липсата на адекватна национална политика води до спад на родното производство, заявиха експерти на дискусия

Необходима е дългосрочна стратегия с ясно изведени приоритети за  развитие на земеделието и селските райони у нас. Около тази теза се обединиха експерти, представители на аграрни институти и на браншови организации - участници в дискусия по проблемите и предизвикателствата пред агросектора у нас, организирана от ПП Обединени земеделци и фондация “Конрад Аденауер”.

На форума бяха обсъдени поземлените отношения, състоянието на хидромелиорациите, субсидирането и  прилагане на Общата селскостопанска политика в България, кредитирането и кооперирането,  проблемите на животновъдите и зеленчукопроизводителите както и  ролята на наука и образование в земеделието.

През последните години има рязък спад на родното производство в редица браншове. Превръщаме се в пазар за чужда продукция, идваща от страни с много по-малък потенциал за земеделско производство, заяви при откриването на форума Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци.

Днес е необходима и нова ценова политика по цялата верига – от производството до реализацията на продукцията. Тя трябва да е в интерес на производителите и потребителите, и да е съобразена с реалните пазарни механизми, посочи Ставрева.

Според нея е твърде голяма бюрокрацията и централизацията в управлението на земеделието и на средствата от еврофондовете на ЕС. Законодателството, уреждащо поземлените отношения, не отговаря на реалната ситуация в страната и не спомага достатъчно за тяхното развитие и усъвършенстване, посочи Петя Ставрева. От ПП Обединени земеделци отново поискаха ясна държавна подкрепа за дребните и средните земеделски стопани. Констатацията е, че малка част от парите по Програмата за развитие на селата и селските райони (ПРСР) достига до тях, което е сериозен минус за менажирането на програмата.

Затова от партията настояват условията и критериите по ПРСР да бъдат променени праз следващия програмен период след 2014 г., както и да има децентрализация на управлението на проектите.

Обединени земеделци предлагат алтернативни дейности в селските райони да бъдат финансирани и чрез регионални програми, които са съобразени със спецификите и потенциала за развитие на отделния регион. Петя Ставрева подчерта, че аграрната реформа трябва да продължи, като бъде осигурена подкрепа и при производството, и при реализацията на земеделската продукция.

Необходимо е спешно да се създаде нова финансова среда и да се улесни достъпа на фермерите до кредити. Чрез гаранционни фондове може да се подпомогне кредитирането и застраховането в земеделието, посочи Ставрева.

Вместо обещания ускорен ръст на доходите в земеделския сектор има ускорен спад на регистрираните земеделски производители. Липсата подкрепа за земеделските стопани води до сериозен спад и на родното производство, бе заявено на форума. Първи в тази негативна тенденция са зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството. Според статистиката вносът на месо у нас е 44%, а на мляко - 12 на сто, за сметка на високото родно производството на зърно и слънчоглед.

Дискутиран бе и въпросът за субсидирането. То трябва да стимулира еднакво дребните, средните и едрите стопани, е мнението на експертите. На форума бяха засегнати също и проблемите с разпокъсаността на земята и поземлените отношения у нас.

ПП Обединени земеделци настоява за законодателни промени, които да уредят по-добре поземлените отношения. Наложително е също преструктуриране, окрупняване на земята и повишаване на ефективността на производствата, бе заявено при дискусията. Усъвършенстването на арендните отношения, повишаването на административния капацитет и успешното прилагане на национално ниво на механизмите за подпомагане на земеделието, предвидени в ОСП – са сред неотложните мерки за сектора.

Дебат за утрешния ден на българското земеделие трябва да продължи, заявиха участниците във форума. Проблемите в земеделието нямат цвят, те не трябва да бъдат политизирани, а всички заедно да търсим пътища за решаването им, заяви зам.-председателят на партията Георги Каркъмов.

Заключителен документ, който обобщава направените предложения  по време на дискусията, ще бъде изпратен до национални и европейски структури, които имат отношение към аграрната политика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.