1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Предприятията без потенциал за преустройство ще бъдат закрити до 10 януари 2004 година

Предприятията без потенциал за преустройство ще бъдат закрити до 10 януари 2004 година

Задълженията на предприятията ще бъдат обсъдени между експерти и браншовици на специална кръгла маса, организирана от МЗГ в сряда.

 

На всички регистрирани в ДВСК е дадено детайлно предписание за необходимите мерки, които трябва да вземат при своето преструктуриране във връзка с ангажиментите на България в предприсъединителния процес за безопасност на храните, допълни още д-р Костов.

Четири са категориите, в които са разделение предприятията, уточни още той, според потенциала им за структурни преустройства и според наличието на специални бизнес-планове с идеи за промяна и усъвършенстване на производството им. Първа категория са предприятията, които са въвели съвременните изисквания в производствените си схеми. Във втора категория са предприятията, които имат структурен потенциал и са заложили промени в изготвени от тях бизнес-планове, но не са пристъпили към изпълнението им.

Предприятията, които имат потенциал за разгръщане на производството си, но не са направили никакви инвестиции в тази посока (трета категория), ще бъдат проверявани от началото на януари до края на март следващата година и ще бъдат затваряни временно, докато не разработят бизнес-планове за преструктурирането си и не започнат реализацията им.

Близо 300 са предприятията от най-ниската – четвърта категория, които нямат технологически потенциал за преустройство на поточните си линии, 11 предприятия от индустриален тип и 19 – с малък капацитет попадат в тази група в областта на месодобива, 11 индурстриални и 38 малки са предприятията, които ще бъдат закрити в областта на месопреработката, а 67 малки мандри и 42 – с индустриален капацитет, но с непригодно технологично оборудване, също няма да произвеждат храни от следващата година, уточни д-р Костов.

Задълженията на предприятията за спазването на ветеринарните и санитарни изисквания при производството на хранителни продукти и правилата за безопасност на храните, ще бъдат обсъдени между експерти и браншовици на специална кръгла маса, организирана от МЗГ в сряда от 10 часа в Големия колегиум, съобщи още д-р Костов.

Едно от големите постижения на българските ветеринари е недопускането на епизоотии от рода на "луда крава", шап, "син език" и шарка по овцете на територията на страната, заяви д-р Иван Стриков, главен секретар на НВМС в експозето си за развитието на дейността на службата през настоящата година във връзка с 110-годишнината от създаването на Съюза на ветеринарните лекари в България. С това България успешно защитава стратегическата си позиция като ветеринарно-санитарна граница на ЕС, увери той. В тази връзка страната ни залага изключително много на обучението и актуализиране знанията на ветеринарно-медицинските специалисти от службата, което и през следващата година ще е един от основните приоритети в дейността й.

Две лаборатории - в Пловдив и Стара Загора ще бъдат изградени през следващата година за ранна диагностика и превенция на тези и други заболявания, съобщи още д-р Стриков./МЗГ

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.